Un cop passada l’època estival i la major exposició solar que aquesta comporta és el moment idoni per iniciar certs tractaments medicoestètics que ens permetran apaivagar els efectes indesitjables que inexorablement ha causat el sol a la nostra pell, o bé endegar-ne d’altres que no eren compatibles amb una exposició solar més o menys continuada.
ELS MÉS REPRESENTATIUS
• BIOREVITALITZACIÓ CUTÀNIA
Tractament de lesions pigmentades amb làser
Actualment, mitjançant el làser es poden tractar un ampli ventall de lesions pigmentades. De la mateixa manera que amb la fotodepilació o altres tractaments, el temps i l’experiència han anat també seleccionant els sistemes més efectius per tractar aquests tipus de lesions, i així s’ha demostrat que el làser d’Alexandrita de 755 nm de longitud d’ona, juntament amb el de Neodimi-Yag de 532/1064 Q-Switched, són els més efectius per a aquest fi.
EL LÀSER TRIVANTAGE
L’estrella d’aquesta secció és, sens dubte, el làser Trivantage, làser de referència mundial per la seva incomparable eficàcia per al tractament d’aquestes lesions i l’eliminació de tatuatges de qualsevol color i que Nexus Biomèdic, sempre a l’avantguarda de la tecnologia més puntera i efectiva, ha incorporat a la seva plataforma làser en primícia a tot l’Estat espanyol.
Els sistemes IPL mèdics, com en fotodepilació, només tenen unes indicacions molt concretes i no són adequats (ni eficaços) per tractar la generalitat d’aquest tipus de lesions, si bé en centres com el nostre, que disposa de tot el ventall tecnològic sobre això, la possibilitat de combinar diversos sistemes fotolumínics incrementa exponencialment l’eficàcia d’aquesta modalitat terapèutica.
Dit això, hem de fer esment un cop més a la gent que sense escrúpols ni cap formació (ja no mèdica, sinó ni tan sols sanitària), es dediquen a recórrer les perruqueries i els centres d’estètica del país disparant amb els seus aparells (els mateixos que utilitzen per fotodepilar i per al que calgui) qualsevol taca que se’ls posi al davant, desconeixent el seu diagnòstic, la seva evolució, els riscos que comporta etc. i banalitzant el seu tractament com si totes les taques fossin iguals i només calguessin un parell de trets de làser per eliminar-les per sempre.
Si bé cap persona amb un mínim de cultura i formació hauria de caure amb el parany comercial d’aquesta gent, el fet que molts cops s’amaguin sota noms d’aparença mèdica aconsegueix que un nombre gens menyspreable de persones de bona voluntat siguin enganyades i estafades. Només un metge està capacitat per diagnosticar i tractar adequadament una lesió pigmentada i, en el cas de la teràpia que ens ocupa, establir els paràmetres específics per al seu tractament.
LÀSERS ALTAMENT EFECTIUS
Els làsers esmentats actuen selectivament sobre la melanina amb un mínim dany al teixit circumdant. Són altament efectius per a un amplíssim ventall de lesions, tant epidèrmiques com dèrmiques, si bé en algunes, com el melasma o les hiperpigmentacions postinflamatòries, els resultats són pobres i en aquests casos s’utilitzen altres tipus de tractament com a primera línia.
Requereixen gairebé sempre diverses sessions de tractament i el nombre seria variable i segons el tipus de lesió:
Per a les lesions pigmentades més comunes, com els lèntigs actínics, generalment n’hi ha prou amb un parell de sessions, mentre que altres tipus poden requerir-ne més. Els intervals entre sessions són habitualment de 4-8 setmanes.
Quant als efectes secundaris, generalment són molt poc importants: es limiten a una picor, edema i/o eritema transitori. Depenent de la captació, les lesions poden virar de color o, si aquesta ha estat molt important, pot aparèixer una crosta fina sobre la lesió d’una durada d’entre 7-10 dies.
El tractament és molt ben tolerat, però s’empra anestèsia tòpica en nens, ancians i en pacients amb lesions a la cara o en altres zones sensibles. Inicialment es practica un test energètic de tolerància cutània i se seleccionen la resta de paràmetres de tractament. Immediatament després del tractament es recomanen cremes emol·lients durant 4-5 dies i evitar l’exposició solar directa. Amb això generalment s’evita l’obscuriment de la lesió posteriorment al tractament (hiperpigmentació postinflamatòria).
CONCLUSIONS
Aquests tipus de làsers proporcionen resultats excel·lents en el tractament de la majoria de hiperpigmentacions benignes, tant epidèrmiques com dèrmiques, hiperpigmentacions postescleroteràpia de varius i hiperpigmentacions posttraumàtiques, i pobres en d’altres com el melasma i les hiperpigmentacions postinflamatòries. Per tot això, cal ineludiblement el concurs d’un metge per valorar-les, diagnosticar-les i tractar-les, així com per a la utilització de la tecnologia adient i efectiva per a aquesta finalitat.
• TERÀPIA FOTODINÀMICA DE VARIUS
Amb aquest nom es descriu un nou procediment per al tractament de les varicositats de les extremitats inferiors que combina l’escleroteràpia química tradicional i el làser de Neodimi-Yag de 1064 nm de longitud d’ona.
Aquest nou procediment es basa en el fet que, mitjançant la injecció prèvia d’escuma de polidocanol (la substància generalment emprada en l’escleroteràpia química), s’indueix una transformació bioquímica de l’hemoglobina sanguínia (que incrementa la seva conversió a metahemoglobina i protoporfirina IX), fet que comporta un canvi en les seves característiques òptiques i de conductivitat, que es tradueixen en un increment en l’absorció de l’energia transmesa pel làser aplicat posteriorment fins a 29 vegades superior. És a dir, mitjançant la injecció prèvia d’aquesta escuma en una concentració i en unes característiques determinades, aconseguim una optimització de l’efecte fototèrmic en l’emissió posterior del làser de Neodimi-Yag, ja que millora la captació d’energia per la sang i la transmissió de calor al llarg del vas. El resultat final es reflecteix en uns resultats millors versus les tècniques clàssiques aïllades, una menor incidència de fracassos i efectes secundaris, una disminució de les sessions necessàries per assolir uns resultats òptims i en la possibilitat de tractar vasos superiors als 5 mm de diàmetre, fet fins ara poc viable en tractaments exclusivament amb teràpies fotolumíniques.
EL PROCEDIMENT
El procediment, a més, és totalment ambulatori i no incapacita el pacient per a la seva activitat normal. No requereix cap tipus d’anestèsia (o com a màxim tòpica) i la seva tolerància és excel·lent. Posteriorment al tractament només cal aplicar una crema antiinflamatòria durant uns dies i portar unes mitges elàstiques de compressió mitjana durant unes 4 setmanes. Com és obvi, només un metge entrenat amb aquest tècnica pot proporcionar els resultats esperats, prèvia la història clínica i l’exploració vascular pertinents.
El tractament s’estructura en diverses sessions (unes 4 de mitjana) i l’interval entre aquestes és d’aproximadament uns 2 mesos. En un seguiment practicat durant 2 anys a 150 pacients tractats amb aquesta tècnica, no s’ha presentat cap cas de recidiva.
En resum, gràcies a aquesta tècnica que combina l’esclerosi química i el làser s’ha aconseguit millorar substancialment en tots els àmbits els resultats que fins ara s’aconseguien amb cadascuna d’aquestes per separat, i s’ha erigit, per tant, com una teràpia de primer ordre, en els casos indicats, per al tractament de les varius de les extremitats inferiors.